Design Thinking nedir; Türkçe’ye tasarım odaklı düşünme olarak çevirebileceğimiz bu kavram, kişinin duruma ve eylemlere inovatif yaklaşarak, ürüne, faydaya ve tasarıma ulaştırmayı hedefleyen yaklaşımdır. Dijital alanda özellikle UX alanında kullanılan bu yaklaşım, sanat ve zanaat gerektiren her alanda kullanılabilmektedir. İnsanın odağa alınarak; ürün, fayda ve tasarım odaklı olarak hedefler belirleyerek, hedeflenen profiller için en iyi cevaba ulaşma çabası olarak nitelendirilebilir.
Özetlemek gerekirse Design Thinking; belirli bir işin başarısı için gerekenleri, günümüz teknolojisinin sınırları dahilinde, insanların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarımcı yöntemleriyle inovatif anlamda planlama ve programlamadır. Tamamen insan merkezli bir anlayıştır.
Design Thinking Nedir ve Design Thinking Oluşturma
Design Thinking tanımına uygun olarak yapılacak projelerde insani yapıları temele alarak programlandırma gerektirmektedir. Tercih edeceğiniz programlama yapısı içerisinde uymanız gereken kurallar:
- Mevcut iş sistemine alternatif bir perspektiften bakmak.
- İnovasyon katabileceğiniz ya da kazandırabileceğiniz bir alan oluşturmak.
- Bu yapı belirli bir iş ya da eylem ihtiyacına karşılık vermelidir.
- Yapı içerisinde oluşabilecek potansiyel insani ihtiyaçları ve insan kullanımını düşünerek, potansiyel kullanıcılara empati kurarak çalışma yürütülmelidir.
- Örnek kullanıcı verilerine bakarak, mevcut yapıyı olabilecek en prezentabl halde son kullanıcı ile buluştmak gerekmektedir. Bu aşamada test grupları da oluşturabilirsiniz.
- Bu aşamaları tamamladıktan sonrasında, mevcut yapıya, daha önce uygulanmış yaplardan farklı olan ve kullanıcıların neden bunu tercih eder sorusuna yanıt arıyoruz.
Design Thinking Nasıl Uygulanır?
Design Thinking oluşturmak için öncelikli olarak bu işin bir ekip çalışması olduğunun bilinciyle hareket etmek gerekmektedir. Uygulayacağınız yöntemin, hangi iş sektöründe, dijital ya da fiziksel bağlantılara uygun olup olmayacağı ile ilgili alanında uzman kişilerle bir araya gelerek aşamaları yürütmeniz gerekmektedir. Belirli eğitim grupları ya da sertifikalar, bu işin planlamasında ya da yürütülmesine sanılanın aksine size fayda sağlamayacaktır. Bu noktada inovatif olmanın anahtarı, yaptığınız işte sahip olduğunuz uzmanlıktan geçmektedir. Sanat ve zanaat arasındaki fark da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Zanaat, belirli bir alan üzerinde deneyim ve ustalığa bağlı el becerisi gerektiren iş birimi iken, sanat ise bir duygunun dışavurumunda kullanılan yöntemlerin tümüdür. Doğru perspektiften baktığınız taktirde; zanaat bir sanattır, sanat da bir zanaattır. Bunun için doğru bir ekip planlaması oluştururken, ekibin her üyesinin kendi alanında zanaatini doğru yürütmesi, üyelerin toplamının ortaya çıkartacağı sanatı doğuracaktır.
Design Thinking Uygulama Aşamaları
Design Thinking uygulamasında 5 farklı aşama mevcuttur. Bu aşamaları oluştururken, insanı temel aldığımızı hatırlatmalıyım.
- Empati
- Anlama / Tanımlama
- Fikir Üretme
- Prototipleme
- Değerlendirme
Design Thinking Uygulama Aşamaları: Empati
Design Thinking uygulama aşamalarının en önemli adımı empatidir. Burada projenin amacı ile doğru orantılı olarak hedef kitlenin davranışları ve eylemleri planlanarak buna uygun biçimde düşünce sistemleri analiz edilir.
Design Thinking Uygulama Aşamaları: Anlama / Tanımlama
Empati aşamasında bir araya getirilen veriler, analiz edilerek potansiyel kullanıcı ya da potansiyel sorunlarla ilgili listeleme oluşturulur. Bu listeleme içerisindeki temel yapı, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve kullanıcıların kullanımına uygun olarak ilerletmekten geçmektedir.
Design Thinking Uygulama Aşamaları: Fikir Üretme
Kullanıcılara alternatif olarak ne sunabileceğiniz ile ilgili oluşturduğunuz bu aşamada, inovatif olarak kullanıcılar için sektörde olan rakiplerinize göre sunabileceğiniz farklar planlanır. Ayrıca mevcut hizmet ya da sunum içerisinde kullanıcılara daha verimli ve kullanışlı bir alan yaratılır.
Design Thinking Uygulama Aşamaları: Prototipleme
Örnek bir yapı hazırlanarak, belirli test gruplarında kullanıcılara deneyimletilir. Bu yapı içerisinde kullanıcılar doğrudan geri bildirimlerle birlikte, mutlak haline ulaşmasında projenin destekte bulunurlar.
Design Thinking Uygulama Aşamaları: Değerlendirme
Test aşamasında alınan geri bildirimlerle birlikte, aşamalar sona ermiş olacaktır. Böylece mevcut yapı ile ilgili mutlak durum ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu noktada kullanıcıyı merkeze alarak oluşturduğunuz tasarımın ne kadar işlevli ve ne kadar potansiyel barındırdığını görebilirsiniz. Eksik olan yerlerde, önceki adımlara geri dönerek güncelleme ve revize uygulayabilirsiniz.
Türkçe’ye tasarım odaklı düşünme olarak çevirebileceğimiz bu kavram, kişinin duruma ve eylemlere inovatif yaklaşarak, ürüne, faydaya ve tasarıma ulaştırmayı hedefleyen yaklaşımdır
Design Thinking oluşturmak için öncelikli olarak bu işin bir ekip çalışması olduğunun bilinciyle hareket etmek gerekmektedir. Design thinking kurallarına uygun olarak konu ile ilgili uzman kişilerle görüşme sağlayarak, aşamaları kontrol etmelisiniz.
Empati, anlama / tanımlama, fikir üretme, prototipleme ve değerlendirme aşamalarından meydana gelmektedir.