İçindekiler
SEO işlemlerinin ne kadar belirleyici olduğu görülen günümüzde WordPress çoklu dil desteği nasıl etkinleştirilir sorusu da en az onun kadar değerlidir. Global bir Pazar içerisinde etkili olmak ya da çok farklı coğrafyalardan trafik kazanabilme adına olmazsa olmazdır. Çeşitli dillerde hizmet veren bir web siteye sahip olmak da herkesin istekleri arasındadır. Bu durumun düşünülmesiyle birlikte WordPress özelinde çoklu dil desteği imkanlarından yararlanmak çok da zor bir şey değildir. Hemen dil çeviri eklentileri seçimleriyle wordpress çoklu dil desteği elde edilebilmektedir. Peki, ama hangi eklentiler ne gibi avantajlara sahip?
WordPress Çoklu Dil Desteği Eklentileri
Var olan çoklu dil desteği sunan eklentiler arasında seçim yapılırken ilk önce ihtiyaç durumu belirlenmelidir. Çevirinin otomatik olup olmadığı, ne kadarlık bir doğruluk oluşturduğu, hedef kitleye uygun şekilde çevirinin gerçekleştiği, güvenilir sonuçların çıkarıldığı, ek özelliklerin neler olduğu, SEO dostu çeviri olup olmadığı dikkat edilmesi gereken unsurlardır.
- Weglot Translate
Halihazırda wordpress çoklu dil desteği yapısının oluşturulması adına akla gelecek ilklerden olan Weglot en iyi araçtır. 5 yıldızlı olmasının yanı sıra ücretsiz versiyonunda 60+ dil seçeneği bulunur. Kullanıcı dostu yapısıyla ve oldukça pratik ve hızlı imkanlarıyla her zaman idealdir. Ücretsiz versiyonunda tek bir dil seçilerek hizmet alınır. Ücretli hale getirilmesiyle çok farklı dillerden web sitesinin kullanımı söz konusudur. Weglot Translate özellikleri şu şekilde listelenir;
- WordPress temalarıyla tam uyumlu çalışır.
- Sezgisel kontrol paneli yardımıyla dil ve çeviri işlemleri yönetilebilir.
- Gerçek zamanlı çeviri vardır ve özelleştirilebilir dil değiştirme tuşu bulunur.
- Ücretli özelliğiyle birden fazla web site için kullanımı olur.
- Sınırsız dil seçenekleri vaat etmesi ve 5 milyon kelimelik bir çeviri olanağı bulunması da caziptir.
- WPML ya da Polylang eklentilerinden çeviri içe aktarımı yapılabilirken çeviri uzmanlarına erişim de söz konusudur.
2- GTranslate
Söz konusu WordPress çoklu dil desteği imkanları adına GTranslate Google tarafından verilmiş bir alternatiftir. Bayraklı dil çubuğu var olurken WooCommerce uyumluluğuna sahip olması öne çıkar. Bazı sınırlamalar bulunmasına karşın ücretsiz versiyonu zengin kelimeli bir şekilde dil çevirisine yardımcı olur. Ücretli hali ise SEO dostu URL yapısı, anahtar kelime odaklı, meta açıklamaları noktasında kaliteli çeviri vaat eder. Google Analytics entegreli yapısı ve var olan çoklu dil barındırmasıyla kalitenin adresi olur. Sitenizde dil düzenlemeleri yaparken karşılaşabileceğiniz sorunlardan bir tanesi WordPress 500 internal server hatasıdır. Bu hata ile ilgili tüm detaylar bu yazıda.
3- Polylang
Geniş kapsamlı olması WordPress çoklu dil desteği eklentileri arasındaki önemini artırır. Daha basit özellikler için ücretsiz hali denenebilir. İçerik özelinde çeviri tam yapılır. Sistem fonksiyonları ve diğer metinler için ise Diller kısmından Strings yani Diziler bölümünden çevrimler talep edilir.
4- TranslatePress
Modern çeviri tanımlamasına uyan TranslatePress metin çevirileri konusunda SEO dostu yapısıyla dikkatleri çeker. Meta açıklama, görsel alternatif metin çevirileri gerçekleştirir, dil değiştiricisi özelleştirilir. Var olan farklı alternatifleriyle araçların kullanımıyla WordPress dil desteği eklentisi kullanımına hemen başlanabilir.
WordPress Dersleri kategorimiz ile hızlandırılmış WordPress eğitimi alabilirsiniz.
WordPress sitelerinin aynı anda birden fazla dili kullanabilmesine wordpress çoklu dil desteği denilmektedir.
WodPress dil desteğini ayarlamak için eklentilerden yararlanmak gerekir. Bu konuda hizmet veren eklentiler kurarak web sitenizin birden fazla dilde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Çoklu dil desteği kullanırken yapılacak olan çeviriler otomatik olarak yapılmaz. Otomatik çeviriler arama motorlarında sizlere negatif sonuçlar doğuracağı için kesinlikle tavsiye edilmemektedir.